Életkoronként javasolt szűrővizsgálatok

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzése életkortól függetlenül rendszeresen ajánlott, évente célszerű szakorvossal konzultálni. Ilyen a fogászati- és szájüreg-vizsgálat, amit akár havi rendszerességgel magunknak is elvégezhetünk, de évente javasolt szakemberhez fordulni egy alapos állapotfelmérésre. Hasonlóan figyelnünk kell a bőrünkre, különösképpen anyajegyeinkre. A bőrgyógyászati szűrővizsgálat szintén évente válik aktuálissá.
A betegségek időben történő felfedezése életet menthet, hiszen így sokkal nagyobb az esély a teljes gyógyulásra és egészségünk megőrzésére. Különösen így van ez a rákos megbetegedések esetén.
Jó hír, hogy a legutóbbi Európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint az elmúlt években hazánkban jelentősen növekedett a szűrővizsgálatra járók száma. A mammográfiás vizsgálat tekintetében 5 év alatt 51%-ról 60%-ra nőtt a résztvevők száma. Emellett méhnyakrák szűrésre is többen mentek, míg 2009-ben a nők 71%-a, addig 2014-ben már a 84%-a végeztette el a vizsgálatot. Sajnos hazánkban évről évre több áldozatot követelnek a daganatos megbetegedések, reményeink szerint a következő felmérés még jobb eredményeket hoz majd.

Nőknek javasolt szűrővizsgálatok

18-45 év közötti nők
Méhnyakrák szűrés: Évente javasolt. Már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére e megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.
Mellrák szűrés: Ajánlott az emlők havonkénti önellenőrzése, évente pedig orvossal is nézessük meg, hogy minden rendben van-e.
Bőrvizsgálat: ajánlott évente egyszer szakorvossal átnézetni anyajegyeinket, ha sok van belőlük, akkor akár félévente is. Önvizsgálatot havonta iktassunk be. A melanoma rendkívül agresszív, hamar áttétet adó daganattípus, fontos hát az elővigyázatosság!
Tüdőszűrés: A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs. Évente legalább egyszer menjünk el mellkas röntgenvizsgálatra. A módszer sajnos a korai tüdődaganat kimutatására csak korlátozottan alkalmas, emiatt fokozott kockázati csoportba tartozóknál (pl. dohányosok) alacsony sugárdózisú mellkasi CT végezhető szűrésként.
Szájüreg vizsgálat: Évente, illetve fogászati beavatkozások alkalmával érdemes beiktatni. Havonta tartsunk alapos önvizsgálatot!

45 év feletti nők
A 45 év alattiaknak javasolt szűrővizsgálatok itt is fontosak.
Mellrák szűrés: A Nemzeti Népegészségügyi Program keretében zajló szervezett lakossági emlőszűrés 45-65 év közötti, tünet és panaszmentes nők meghívására és szűrővizsgálatára irányul. A mammográfiás vizsgálaton háziorvosi vagy szakorvosi kezdeményezésre beutalóval az elmúlt 2 évben részt vevők nem tartoznak bele a szervezett lakossági szűrések által érintett körbe. Az ebbe a korcsoportba tartozókat 2 évente levélben hívják szűrővizsgálatra.
Vastag- és végbél vizsgálata: Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, ebben az esetben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést. Ezen kívül javasolt mindenkinek, akinél korábban vastagbélpolipot találtak, vagy a vastagbél gyulladását diagnosztizálták. Előzmény nélkül is javasolt továbbá 50 év felett, valamint alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett. A vastagbél betegségek szűrővizsgálata lehet az endoszkópos vizsgálat, vagy a CT-kolonoszkópia. A CT-kolonoszkópia egy különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek eredményessége a polipok kimutatásában az eszközös vizsgálatéval azonos. A vizsgálat során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők anélkül, hogy az optikai eszközt a vastagbélben végig kellene vezetni.
Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások és a has egyéb szerveinek állapota is megítélhető.
Csontsűrűség mérés: 50 éves kor fölött javasolt a csontritkulás rizikófaktorainak fennállásakor pl.: genetikai hajlandóság esetén, magas és vékony testalkatúaknál, csontritkulást okozó gyógyszerek szedésekor, 1. típusú cukorbetegségben, máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél. Az csontritkulás szűrése egyébként mindkét nemben, bármely életkorban elvégezhető anyagcsere eredetű csontbetegség gyanúja esetén.
Kardiológiai vizsgálatok: a szívműködés zavarainak felderítésére szolgálnak. A gyanút általános orvosi vagy egyéb szakorvosi-, illetve szűrővizsgálat veti fel. A szív-érrendszeri betegségek gyakorisága 40 év felett kezd emelkedni.

Férfiaknak javasolt vizsgálatok

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a nők, pedig a betegségek időbeni felismerése kulcsfontosságú a kezelés sikeressége szempontjából.

A huszas évek
A férfiaknak a húszas éveikben ötévente ajánlatos teljes körű orvosi vizsgálaton részt venniük, a 30-as éveikben háromévente, a 40-es években kétévente, míg 50 fölött évente.
Bár a szív- és érrendszeri betegségek 50 éves kor körül és az után jelentkeznek először, a kockázati tényezők már fiatalkorban károsítják a szervezetet. A 20 éves kor a legideálisabb a teljes koleszterinszint-vizsgálatra, valamint a vérnyomás alapos ellenőrzésére. Ilyenkor van itt az ideje a magasság és a testsúly megmérésének is, ezekből az értékekből ki lehet számítani a testtömeg-indexet (BMI), ami az elhízás mértékének jelenleg legszélesebb körben elfogadott mérőszáma. Az orvosok többsége minden ellenőrzéskor rendel teljes vérképet, vércukorszint mérést, valamint vizeletvizsgálatot is.
Az évek múlásával szaporodnak az elvégzendő vizsgálatok is. Kivétel a hererák-szűrés. A hererák leginkább a fiatal férfiak betegsége, így nekik minden ellenőrző orvosi vizsgálat alkalmával ezt a szűrést is el kell végeztetniük 35 éves korukig, és bizonyos időközönként (legalább minden hónapban) önvizsgálattal is ellenőrizniük kell heréjük állapotát.

A harmincas évek
A harmincas életévekben a rutinvizsgálatok során egyszerűen folytatódnak a húszas években elkezdettek, csak épp három évre csökkennek az idő-intervallumok és 35 éves kortól már nem szükséges herevizsgálatot végezni.

A negyvenes évek
A negyvenéves életkor után az orvosi szűrések összetettebbé válnak.
A legtöbb orvos ebben a korban EKG-vizsgálatot ír elő, amit rendszeres időközönként meg kell ismételni.
Az Amerikai Diabétesz Társaság 45 éves korban éhomi vércukor-mérést ajánl, ezt legalább háromévente javallott megismételni.
Ilyenkor kell elkezdeni a bőrrák-szűrést is, időnként önvizsgálattal, ami kiegészül a rendszeres orvosi ellenőrzéssel. A magas kockázati csoportba tartozók (világos bőrűek, vagy akiknek a családjában előfordult bőrrák, illetve súlyosan leégett a bőrük) bőrgyógyásszal vizsgáltassák meg magukat.

Az ötvenes évek
Ha valaki ötven éves lesz, a korábban említetteken kívül további négy szűrővizsgálat kerül fel a listára.
Vastagbélrák szűrés: Az átlagos kockázati csoportba tartozók négy opció közül választhatnak:
évenkénti székletvizsgálat rejtett belső vérzésre, pozitív eredmény esetén kolonoszkópiával;
ötévente székletvizsgálat plusz szigmoidoszkópia;
tízévenként kolonoszkópia;
Prosztatarák szűrés: 50 éves kortól a férfiaknak erősen ajánlott elvégeztetni az évenkénti PSA-szűrést és a tapintásos urológiai vizsgálatot. Azoknak, akiknek vérrokona prosztatarákban szenved vagy szenvedett, már 40 vagy 45 éves korban javallott a szűrés.
50 éves kortól kezdve szemész szakorvosnál 1-2 évente elvégzendő a szemészeti vizsgálat és érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást is minden évben.

A hatvanas évek
Azok a férfiak, akik valaha is dohányoztak, 65 éves korukban jó, ha végeztetnek egy hasi ultrahang-vizsgálatot, aorta aneurizma kizárására (ez a fő verőér érelmeszesedés következtében kialakult, zsákszerű tágulata). Akinek a családjában előfordult ez a betegség, annak mindenképp érdemes elvégeztetnie a vizsgálatot.
65 éves korban minden férfinak meg kell kapnia a pneumococcus elleni védőoltást.

Copyright © 2014 drsooszoltan.hu. Minden jog fenntartva.

United Kingdom gambling site click here